Gemeenten met bibliotheekvestiging in Nederland

Het cultuurbeleid heeft onder meer als doel het toegang geven tot cultuur en informatie voor de gehele Nederlandse bevolking. Bibliotheken spelen daarin een belangrijke rol. De Rijksoverheid streeft naar een landelijk dekkend netwerk van zoveel mogelijk bibliotheekvoorzieningen in Nederland. Dit is onder meer opgenomen in de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob). Het aantal gemeenten met een bibliotheekvestiging in Nederland is daarmee een goede indicator voor het behalen van deze doelstelling.

De tabel laat het percentage gemeenten in Nederland zien met een bibliotheekvestiging volgens de richtlijnen van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob).

Percentage gemeenten in Nederland met een bibliotheekvestiging

Percentage gemeenten in Nederland met een bibliotheekvestiging Percentages
Aantal gemeenten met bibliotheekvestiging in NederlandGemeenten met bibliotheekvestigingTotaal gemeentenPercentage
202133735295,7
202233334596,5
202333434596,8

De tabel toont het percentage gemeenten met een bibliotheekvestiging in Nederland conform de eisen van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob). Onderdeel van de Wsob is een jaarlijkse gegevenslevering van alle bibliotheekorganisaties aan de Koninklijke Bibliotheek en het CBS, waarmee alle onderdelen van het bibliotheeknetwerk in Nederland in kaart worden gebracht. Hierbij wordt een indeling naar de verschillende soorten locaties gehanteerd: vestiging, servicepunt, bibliotheekbushalte, afhaalpunt, miniservicepunt en zelfbedieningsbibliotheek.

In 2023 waren er in Nederland 762 bibliotheekvestigingen verdeeld over de gemeenten in Nederland. Van de 345 gemeenten in 2023 waren er 334 die een bibliotheekvestiging hadden, een percentage van 96,8 procent.

Gegevenslevering WSOB vanuit de Koninklijke Bibliotheek: Dossier Bibliotheekstatistiek 2023 Brontabel als csv (176 bytes)