Aandeel gediplomeerde studenten dat het referentieniveau heeft gehaald voor rekenen

Alle mbo’ers moeten een rekenexamen maken. Voor de studenten die na 1 augustus 2022 met hun opleiding zijn gestart telt het rekenexamen mee voor het diploma. Voor de studenten die al eerder startten met hun opleiding, telt het rekenexamen niet mee.

Het rekenexamen is een instellingsexamen. Dat betekent dat de mbo-instelling bepaalt hoe het examen eruit ziet.

Vanaf het studiejaar 2022/2023 zijn de nieuwe rekeneisen ingevoerd. Studenten die vanaf dat studiejaar starten met een mbo-opleiding, krijgen rekenexamens die gebaseerd zijn op deze nieuwe rekeneisen.

Voor studenten die nog onder de oude regels vallen, zijn de examens gebaseerd op de referentieniveaus. Studenten op mbo niveau 1 (entreeopleiding) , 2 en 3 maken het examen op niveau 2F. Zij kunnen er ook voor kiezen om examen te doen op niveau 3F. Studenten op mbo niveau 4 maken het examen op niveau 3F. Als studenten een 5,5 of hoger halen, betekent dat dat ze een voldoende hebben gehaald. De grafiek is gebaseerd op de oude situatie en toont het percentage mbo-gediplomeerden dat een voldoende (5,5 of hoger) heeft gehaald op het getoetste referentieniveau (2F of 3F).

De grafiek toont het percentage mbo-gediplomeerden dat het getoetste examenniveau Rekenen (eindcijfer) heeft gehaald.

Gediplomeerde mbo-studenten die het getoetste examenniveau rekenen (eindcijfer) hebben gehaald

Gediplomeerde mbo-studenten die het getoetste examenniveau rekenen (eindcijfer) hebben gehaald procenten
STUDIEJAARPERC_VOLD_RKN_EINDCIJFER
2019-202047
2020-202144
2021-2022*42
2022-202339

Alle mbo’ers moeten een rekenexamen maken. Zij kunnen ofwel een instellingsexamen ofwel een centraal examen afleggen. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma, maar het resultaat komt wel op de resultatenlijst van de student. Voor mbo-studenten die hun opleiding na 1 augustus 2022 zijn gestart / starten zal het rekenexamen wel meetellen voor het diploma.

Brontabel als csv (97 bytes)