Matching als percentage van de rijksbijdrage van universiteiten

Anders dan de rijksbijdrage (eerste geldstroom) die universiteiten ontvangen, zijn inkomsten uit de tweede en derde geldstroom vaak gekoppeld aan specifieke onderzoeksopdrachten. Van de instellingen wordt verwacht dat zij iedere euro aan projectfinanciering aanvullen met naar schatting gemiddeld 0,74 euro aan eigen middelen (bron: Uitkomsten feitenonderzoek matchingbehoefte op (Europese) onderzoekssubsidies. Ernst & Young, 2014).  Dit wordt ook wel matching genoemd. Dat betekent dat de tweede en derde geldstromen ook beslag leggen op een deel van de rijksbijdrage (eerste geldstroom). Het gaat bijvoorbeeld om matching voor projecten gefinancierd vanuit Horizon Europe, NWO- of contractonderzoek.

De indicator matchingdruk geeft aan welk deel van de middelen uit de eerste geldstroom door universiteiten worden besteed om onderzoek gefinancierd door derden (ook wel tweede- en derde geldstroom) te kunnen uitvoeren. Een hogere matchingsdruk betekent dat universiteiten minder middelen vrij hebben om te besteden aan bijvoorbeeld ongebonden onderzoek, onderwijskwaliteit, infrastructuur of kennisdeling.

De grafiek laat zien welk deel van de rijksbijdrage van universiteiten wordt besteed aan matching. Het gaat hier om schattingen.

Matching als geschat percentage van de rijksbijdrage van universiteiten

Matching als geschat percentage van de rijksbijdrage van universiteiten In procenten
Jaar%
201829
201930
202027
202126
202225

Sinds 2018 is het percentage dat universiteiten gemiddeld van de rijksbijdrage besteden aan matching gedaald van 29% in 2018 (naar schatting 1,2 miljard euro aan matching) naar 25% in 2022 (naar schatting 1,4 miljard euro aan matching). De daling van het matchingspercentage is vooral te danken aan de sterkere groei van de rijksbijdrage ten opzichte van de groei van de tweede en derde geldstroom. Om de matchingsdruk verder te verlagen is er sinds 2023 de Subsidieregeling matching Horizon Europe, waar kennisinstellingen in Nederland gedeeltelijke compensatie kunnen aanvragen voor matching bij deelname aan Europese onderzoeksprojecten. De compensatie mag 8% tot 15% zijn van het door de Europese Commissie toegekende subsidiebedrag. Hiervoor wordt jaarlijks 75 miljoen euro beschikbaar gesteld via RVO.

Bron: DUO, ministeries van OCW en EZK, jaarrekeningen universiteiten en CBS. Brontabel als csv (56 bytes)