Beleidsindicatoren Hoger Onderwijs 2025

Op deze pagina vindt u voor de OCW begroting van 2025 de beleidsindicatoren voor het hoger onderwijs zoals gepubliceerd in de Beleidsagenda 2025.

Het ministerie van OCW geeft in haar begroting en verantwoording inzicht in de voortgang van de beleidsprioriteiten met beleidsindicatoren naar thema's die corresponderen met de thematische indeling van de Strategische Evaluatie Agenda (SEA). 

Beleidsindicatoren bij het thema 'Sterke basis en hoge kwaliteit'

We werken aan hoge kwaliteit in onderwijs, wetenschap, cultuur en media. We investeren in leerlingen en studenten zodat zij de basisvaardigheden taal, rekenen-wiskunde, digitale geletterdheid en burgerschap beter gaan beheersen. Deze vaardigheden zijn onmisbaar voor het vervolgonderwijs en om te functioneren op het werk en in de samenleving. De weg die is ingezet voor onderzoek en wetenschap wordt vastgehouden en de investeringen worden grotendeels voortgezet.

Maatregel: Studentsucces (hbo & wo)

Onderwijskwaliteit is het resultaat van de inzet van docenten en middelen in een leerproces dat bij de student tot hoge leeropbrengsten leidt en tot een adequate aansluiting op de arbeidsmarkt en samenleving.

Beleidsindicatoren bij het thema 'Aanpak Lerarentekort'

Het grote tekort aan leraren en schoolleiders is een risico voor de kwaliteit en de continuïteit van het onderwijs. Daarom moeten we samen zorgen voor voldoende leraren en schoolleiders die goed zijn opgeleid, hun vakkennis bijhouden en met plezier in een aantrekkelijke omgeving werken.

Maatregel: Investeren in hbo-opleidingen die opleiden voor tekortsectoren (hbo)

Een verhoging van de instroom in de tekortsectoren vergroot de kans op meer gediplomeerden die de arbeidsmarkt betreden. Een van de hoofddoelstellingen van hogescholen is het opleiden voor de arbeidsmarkt en de samenleving. Het hoger onderwijs rust studenten toe met de kennis en vaardigheden die zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren op de arbeidsmarkt en in de samenleving.

Beleidsindicatoren bij het thema 'Iedereen is nodig'

We hebben elk talent nodig om Nederland draaiende te houden en iedereen moet zo goed mogelijk mee kunnen doen in de samenleving, ook in het kader van welzijn voor iedereen. Ons onderwijs bereidt kinderen en jongeren daarop voor.

Maatregel: Investeren in hbo-opleidingen die opleiden voor tekortsectoren (hbo)

Hoe meer diploma’s binnen de tekortsectoren gehaald worden, hoe groter de kans dat functies binnen de tekortsectoren opgevuld worden. Een van de hoofddoelstellingen van hogescholen is het opleiden voor de arbeidsmarkt en de samenleving. Het hoger onderwijs rust studenten toe met de kennis en vaardigheden die zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Naast deze inhoudelijke aansluiting is de kwantitatieve aansluiting van belang: de balans tussen het aantal afgestudeerden versus de (verwachte) vraag op de arbeidsmarkt en in de samenleving.